Skip to content

Δωρεάν μεταφορικά άνω των 79€ (εντός Ελλάδας)

Πως Να Διατηρήσετε Για Πάντα Ένα Μαντεμένιο Μαγειρικό Σκεύος

Να θυμάστε ότι όσο ταλαιπωρημένο και να φαίνεται ένα μαντεμένιο σκεύος, μπορεί να γίνει σαν καινούργιο εύκολα & γρήγορα! Σας παρουσιάζουμε τις λύσεις σε 7 κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε

Οξείδωση

Αιτία:

Η οξείδωση σχηματίζεται όταν το μαγειρικό σκεύος εκτίθεται σε υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι επιβλαβής με κανέναν τρόπο. Εάν το μαντεμένιο σκεύος αφεθεί στον νεροχύτη για να μουλιάσει, τοποθετηθεί στο πλυντήριο πιάτων ή αφεθεί να στεγνώσει στον αέρα, θα εμφανίσει επιφανειακή οξείδωση. Αποφύγετε να αποθηκεύσετε τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη σας σε περιβάλλοντα με υγρασία, όπως ντουλάπια κοντά σε πλυντήριο πιάτων, ανοιχτά ντουλάπια σε υγρή τοποθεσία ή αποθηκευμένο έξω.

Λύση:

Ακολουθήστε αυτά τα τρία βήματα, για να επαναφέρετε το μαντεμένιο σας σκεύος:

Βήμα 1: Τρίψτε

Τρίψτε την πάσχουσα επιφάνεια, χρησιμοποιώντας συρμάτινο σφουγγάρι καθαρισμού, ζεστό νερό και σαπούνι. Από τη στιγμή που στη συνέχεια θα κάνετε re-seasoning στο σκεύος σας, τρίψτε άφοβα με όλη σας τη δύναμη.

Σε αυτό το σημείο θα σας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε την γόμα επαναφοράς της Lodge, που είναι ειδικά κατασκευασμένη για να αφαιρεί με μεγάλη ευκολία την επιφανειακή οξείδωση από τις μαντεμένιες επιφάνειες! Μετά την χρήση, απομακρύνετε προσεκτικά τα υπολείμματα και συνεχίστε με τη διαδικασία αποκατάστασης που περιγράφεται παρακάτω.

Βήμα 2: Λαδώστε

Εφαρμόστε ένα πολύ λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα μαγειρικού λαδιού σε ολόκληρο το σκεύος (μέσα και έξω). Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα λαδιού, γιατί μπορεί το σκεύος να αποκτήσει κολλώδη υφή.

Βήμα 3: Ψήστε

Τοποθετήστε ανάποδα το σκεύος στην επάνω σχάρα του φούρνου και αλουμινόχαρτο στην κάτω σχάρα για να συγκρατήσει πλεονάζον λάδι σε περίπτωση που στάξει από το σκεύος. Ψήστε στους 230-260 βαθμούς C για μία ώρα. Αφήστε να κρυώσει και επαναλάβετε αν χρειαστεί για να επιτύχετε την κλασική μαύρη όψη πατίνας.

Κολλάει

Αιτία:

Μερικές φορές το φαγητό μπορεί να κολλήσει στο μαντεμένιο σκεύος σας. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως  η μη επαρκής ποσότητα λίπους ή λαδιού κατά το μαγείρεμα, η χρήση μαγειρικών σκευών που χρειάζονται re-seasoning ή όταν χρησιμοποιείτε καινούργια μαγειρικά σκεύη που δεν έχουν δημιουργήσει επιπλέον αντικολλητικά στρώματα.

Λύση:

Πριν από το μαγείρεμα, προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι στο τηγάνι σας και ζεστάνετέ το σταδιακά στο μαγειρικό σκεύος ή στο φούρνο για να αποφύγετε τη συγκόλληση. Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το μαγειρικό σκεύος να κρυώσει και στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα για να αφαιρέσετε το κολλημένο φαγητό, τρίψτε με μια βούρτσα καθαρισμού ή με το ειδικό σφουγγάρι με inox πλέγμα για μαντεμένιες επιφάνειες. Στεγνώστε με το χέρι και προσθέστε μια γενναιόδωρη στρώση λαδιού. Τρίψτε το λάδι στο τηγάνι μέχρι να διανεμηθεί ομοιόμορφα.

Ξεφλουδίζει

Αιτία:

Περιστασιακά, η φυσική αντικολλητική επίστρωση (seasoning) στο τηγάνι σας μπορεί να σπάσει και να αφήσει μαύρες κηλίδες.

Λύση:

Για να αφαιρέσετε τυχόν νιφάδες, καθαρίστε ελαφρά το σκεύος και στη συνέχεια αλείψτε το με ένα λεπτό στρώμα λαδιού, τοποθετώντας το στο φούρνο ανάποδα στην πάνω σχάρα και ψήνοντας για μία ώρα στους 230-260 βαθμούς C. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο στην κάτω σχάρα για να συγκρατήσει πλεονάζον λάδι σε περίπτωση που στάξει από το σκεύος. Καθώς η φυσική επίστρωση του μαντεμιού, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, το ξεφλούδισμα σταδιακά θα σταματήσει να εμφανίζεται.

Κολλημένο Φαγητό

Αιτία:

Εάν αφήσετε κατά λάθος το μαντεμένιο μαγειρικό σας σκεύος σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τρόφιμα, οι μαρινάδες και οι σάλτσες μπορεί να καούν και να κολλήσουν στην επιφάνεια.

Λύση:

Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα για να αφαιρέσετε τα κολλημένα τρόφιμα. Εάν το πρόβλημα παραμένει, σιγοβράστε λίγο νερό στο τηγάνι για 3-5 λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την ειδική ξύστρα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά και προσθέστε ένα στρώμα λαδιού στη συνέχεια. Εάν αυτό δεν απομακρύνει το καμένο φαγητό, ακολουθήστε τις συμβουλές για το καρύκευμα στην ενότητα Οξείδωση.

Μαύρα Υπολείμματα

Αιτία:

Μπορεί να υπάρχουν μαύρα υπολείμματα από την φυσική αντικολλητική επίστρωση ( seasoning) των μαντεμένιων μαγειρικών σκευών σας. Δεν είναι καθόλου επιβλαβή και μειώνονται  καθώς το σκεύος χρησιμοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να εμφανιστούν όταν μαγειρεύετε υγρά, βραστό νερό, χρησιμοποιείτε σαπούνι σε ολοκαίνουργια μαγειρικά σκεύη ή μαγειρεύετε όξινα και αλκαλικά τρόφιμα όπως φασόλια και ντομάτες.

Λύση:

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε και να φροντίζετε σωστά τα μαντεμένια μαγειρικά σας σκεύη και θα δείτε μείωση των μαύρων υπολειμμάτων καθώς το φυσικό seasoning που γίνεται ακόμα πιο έντονο με την συχνή χρήση, έχει την τάση να τα εξαλείφει.

Κολλώδης Επιφάνεια

Αιτία:

Εάν η 100% φυσική επίστρωση (seasoning) στο τηγάνι σας είναι κολλώδης, αυτό είναι ένα σημάδι περίσσειας λαδιού που έχει συσσωρευτεί στα μαγειρικά σκεύη.

Λύση:

Για να διορθώσετε την κολλώδη θέση, τοποθετήστε το μαγειρικό σκεύος ανάποδα στην επάνω σχάρα του φούρνου και ψήστε στους 230-260 βαθμούς C για μία ώρα. Αφήστε να κρυώσει και επαναλάβετε την διαδικασία εάν είναι απαραίτητο.

Οσμές

Αιτία:

Όταν μαγειρεύετε ψάρια ή άλλα πικάντικα τρόφιμα σε μαντεμένια σκεύη ή τα καθαρίζετε εσφαλμένα και στη συνέχεια τα αποθήκευετε, μπορεί να παρατηρήσετε επίμονες μυρωδιές στην επιφάνειά τους.

Λύση:

Για να εξαλείψετε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, απλώς ψήστε το μαντεμένιο τηγάνι στο φούρνο στους 204 βαθμούς C για 15 λεπτά. Αυτή η εύκολη μέθοδος επιτρέπει να απαλλαγείτε  από τις επίμονες οσμές χωρίς να βλάψετε την 100% φυσική επίστρωση (seasoning) των μαντεμένιων μαγειρικών σκευών σας. Μια άλλη παραδοσιακή μέθοδος προτείνει να πασπαλίζετε ένα στρώμα αλατιού στην επιφάνεια μαγειρέματος του μαγειρικού σας σκεύους, να το αφήνετε για μια νύχτα και να το ξεπλύνετε το πρωί, χωρίς να αμελήσετε να το στεγνώσετε απευθείας και να το αλείψετε με λάδι. Εάν παρόλα αυτά οι μυρωδιές παραμένουν, μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσετε με σαπούνι και να ακολουθήσετε τα βήματα του re-seasoning!

Close (esc)

BLACK FRIDAY -20% IS ON

Hurry Up and secure your your favourite items. Limited Quantity...

Επιβεβαίωση Ηλικίας

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Αναζήτηση