Συστατικά
- 12 μεσαίου μεγέθους πατάτες
- ¾ κούπας ξινή κρέμα (sour cream)
- ½ κούπα κρέμα γάλακτος
- 1 ½ κούπες γάλα
- ¾ κούπας τυρί κρέμα
- 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο σκόρδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 500γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο και χωρισμένο
- ½ κούπα ψιλοκομμένη πρασουλίδα (scallions) ή εναλλακτικά φρέσκο κρεμμυδάκι, χωριστά
- ½ κούπα τριμμένο τυρί cheddar
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 205 βαθμούς Κελσίου.
- Με ένα πιρούνι, ανοίξτε τρύπες στις πατάτες, στη συνέχεια τυλίξτε τες μια-μια σε αλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, για 1 ώρα περίπου.
- Αφού οι πατάτες μαλακώσουν, αφαιρέστε από το αλουμινόχαρτο, κόψτε στη μέση και ξύστε την πατάτα από τη φλούδα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε την ξινή κρέμα (sour cream), την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το τυρί κρέμα, το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι στις πατάτες και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
- Αφού συνδυαστούν καλά, προσθέστε ¼ κούπας κρεμμύδια και 250γρ. μπέικον και ανακατέψτε καλά.
- Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα πατάτας στην εμαγιέ μαντεμένια κατσαρόλα/γάστρα 3.4Lt
- Καλύψτε με το τυρί cheddar και το υπόλοιπο μπέικον.
- Ψήστε, γυρίζοντας μία φορά, έως ότου ροδίσουν ελαφρώς από πάνω, για 20-30 λεπτά.
- Μετά το ψήσιμο, γαρνίρετε με τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμύδια ή την πρασουλίδα.