Skip to content

Δωρεάν μεταφορικά άνω των 79€ (εντός Ελλάδας)

Πατάτες Au Gratin Με Τυρί & Μυρωδικά Στον Φούρνο

Πατάτες Au Gratin Με Τυρί & Μυρωδικά Στον Φούρνο

Βαθμός δυσκολίας

Μέτρια

Χρόνος Προετοιμασίας

15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος

45 λεπτά

Μερίδες

6-8

Συστατικά

  • 5-7 μεσαίου μεγέθους πατάτες , κομμένες σε πάχος 3 χιλιοστών περίπου
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (+ λίγο ακόμα για να καλύψετε το τηγάνι)
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 ½ κούπες γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα dijon ή μουστάρδα ολικής αλέσεως.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, + λίγο περισσότερο για την γεύση
  • 3 κούπες τυρί cheddar

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Λαδώστε ή βουτυρώστε ένα Μαντεμένιο Τηγάνι 30.48 εκ. και τακτοποιήστε τις πατάτες σε ένα λεπτό στρώμα στο κάτω μέρος. Αφήστε στην άκρη το μισό σκόρδο και το δεντρολίβανο. Με το υπόλοιπο μισό, πασπαλίστε μια χούφτα ψιλοκομμένο σκόρδο και δεντρολίβανο στο στρώμα πατάτας και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε μια άλλη στρώση πατάτες από πάνω και επαναλάβετε με σκόρδο, δεντρολίβανο και αλάτι. Προσθέστε ένα άλλο στρώμα πατάτας και επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο, έως ότου οι πατάτες φτάσουν περίπου 2 εκ. κάτω από το χείλος του τηγανιού.
  3. Σε χαμηλή φωτιά σε μια μεσαία κατσαρόλα, σοτάρουμε το υπόλοιπο σκόρδο σε βούτυρο για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας για να αποφευχθεί το κάψιμο. Προσθέστε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, κρατώντας μόνο μια πρέζα για τη γαρνιτούρα και ανακατέψτε για ένα επιπλέον λεπτό. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς για 1-2 λεπτά, έως ότου το αλεύρι αρχίσει να μυρίζει ελαφρώς καρύδι. Προσθέστε το γάλα και την κρέμα και αυξήστε τη φωτιά στη μέση, ​​ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, έως ότου το υγρό να μειωθεί ελαφρώς. Προσθέστε μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το τυρί και αφαιρέστε από τη φωτιά.
  4. Ρίξτε το μείγμα γάλακτος / κρέμας πάνω από τις πατάτες, γεμίζοντας το τηγάνι ακριβώς πάνω από τις πατάτες και ψήστε μέχρι να αρχίσει να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 30-45 λεπτά για ένα μίνι τηγάνι και έως 90 λεπτά για ένα τηγάνι 12 ιντσών. Χρησιμοποιώντας γάντια, αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο και πασπαλίστε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι τυριού από πάνω. Τοποθετήστε ξανά στο φούρνο για επιπλέον 5 λεπτά. Γαρνίρετε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.
 
 
Close (esc)

BLACK FRIDAY -20% IS ON

Hurry Up and secure your your favourite items. Limited Quantity...

Επιβεβαίωση Ηλικίας

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Αναζήτηση