Συστατικά
Σάλτσα
- 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- ¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 16 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού λιωμένη κόκκινη πιπεριά
- 8 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
- 125 γρ. ολόκληρες ντομάτες σε κονσέρβα
- 2.5 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- αλάτι και πιπέρι για την γεύση
Γέμιση
- 1500γρ. τυρί ricotta
- 2 κούπες φρέσκο βασιλικό
- 1 κούπα τυρί παρμεζάνα
- 4 αυγά
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1,5kg σπανάκι, στον ατμό
Λαζάνια
- 18 λωρίδες λαζάνια, άβραστα
- 1,5 kg σπανάκι, στον ατμό και καλά στραγγισμένα
- 900 gr τυρί mozzarella, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε συχνά για 10-12 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε σκόρδο, κόκκινη πιπεριά και πάστα ντομάτας. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέστε τις ντομάτες και σιγοβράστε. Μόλις η σάλτσα αρχίσει να σιγοβράζει, πασπαλίζουμε με ρίγανη. Μαγειρέψτε 20 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μία ξύλινη κουτάλα για να σπάσετε τις ντομάτες σε μικρότερα κομμάτια. Πρόσθεσε αλάτι και πιπερι. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
- Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, προσθέστε τα μισά από τα συστατικά πλήρωσης σε έναπολυμηχάνημα. Χτυπήστε καλά. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα συστατικά. Καλύψτε και ψύξτε μέχρι να θέλετε να φτιάξετε τα λαζάνια.
- Ψεκάστε το σκεύος με λάδι, απλώστε 4 κούπες σάλτσα στο κάτω μέρος του και τοποθετήστε 6 λαζάνια στην κορυφή. Απλώστε 3 κούπες γέμισης πάνω στα λαζάνια. Γεμίστε με 2 κούπες σπανάκι και 230γρ. τυρί. Επαναλάβετε δύο φορές. Προσθέστε 460 γρ. τυριού στο τελευταίο στρώμα.
- Λαδώστε το αλουμινόχαρτο και καλύψτε το τηγάνι. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να αρχίσει να ροδίζει από πάνω, για 15-20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το κόψετε.