Συστατικά
Άλμη
- 4 lt ζωμό λαχανικών
- 1 κούπα αλάτι kosher
- ¾ κούπας καστανή ζάχαρη
- 1 πιπερόριζα, κομμένη σε κομμάτια 0,5 εκ., χωρίς τη φλούδα
- 6 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
- Φλούδα από 2 ολόκληρα πορτοκάλια
- Φλούδα από 2 ολόκληρα λεμόνια
- 4 κλωναράκια δεντρολίβανο (ή 2 κουταλιές της σούπας), ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ολόκληρους κόκκους πιπεριού
- 4 φύλλα δάφνης
- 4lt παγωμένο νερό
Γαλοπούλα
- 1 γαλοπούλα (4-6 kg)
- Μαγειρικό λάδι της επιλογής σας (εμείς χρησιμοποιήσαμε λάδι canola)
- Μαντεμένια Βάση
- Αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
Άλμη
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το παγωμένο νερό και σιγοβράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθούν τελείως το αλάτι και η ζάχαρη, για περίπου 10 λεπτά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
- Ανακατέψτε άλμη και παγωμένο νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα στην άλμη, φροντίζοντας να είναι εντελώς βυθισμένη και βάλτε στο ψυγείο. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα μπολ πάνω από τη γαλοπούλα.
- Αφήστε την γαλοπούλα για 4-24 ώρες στο κλειστό μπολ με την άλμη στο ψυγείο, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση της διαδικασίας.
- Αφαιρέστε από την άλμη και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Πετάξτε την άλμη. Στεγνώστε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.
Γαλοπούλα
- Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλότερη θέση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 260°C. Ψεκάστε το εσωτερικό του wok με μαγειρικό λάδι.
- Τοποθετήστε μια μαντεμένια διάτρητη βάση που έχετε περάσει με λάδι, στο εσωτερικό του wok. Αν δεν έχετε μαντεμένια βάση, διπλώστε χαλαρά ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο σε ένα τετράγωνο 15 εκ., πάχους περίπου 2,5 εκ. και τοποθετήστε το στον πάτο του wok.
- Τοποθετήστε τη γαλοπούλα στο wok, με το στήθος προς τα πάνω. Ψεκάστε τη γαλοπούλα με μαγειρικό λάδι και ψήστε για 30 λεπτά.
- Καλύψτε το wok με αλουμινόχαρτο και χαμηλώστε το φούρνο στους 180°C. Μαγειρέψτε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C, για περίπου 2-4 ώρες ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας.
- Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί, σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο, για 15-30 λεπτά πριν την κόψετε για σερβίρισμα.