Συστατικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο, 2-3kg
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι kosher
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
- 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
- 2 κουταλιές της σούπας μείγμα βοτάνων Προβηγκίας
- 8 σκελίδες σκόρδο, με την φλούδα
- 2 κρεμμύδια shallots, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτοπετσέτες. Αλατοπιπερώστε το καλά από όλες τις πλευρές , τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
- Βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα ή για ολόκληρη τη νύχτα. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο πριν προθερμάνετε το φούρνο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το ψήσετε.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.
- Πιέστε μισό λεμόνι πάνω από το κοτόπουλο. Περάστε με βούτυρο όλο το κοτόπουλο, ρίχνοντας όσο περισσέψει μέσα στην κοιλότητα. Ρίξτε γεννεόδωρη ποσότητα από το μείγμα βοτάνων. Τοποθετήστε τα 2 μισά λεμόνια, τις 4 σκελίδες σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέσα στην κοιλότητα. Προσθέστε το υπόλοιπο σκόρδο και το λεμόνι στο μαντεμένιο ταψί ή στο μαντεμένιο τηγάνι.
- Βάλτε το κοτόπουλο, με την πλευρά του στήθους προς τα πάνω, στο φούρνο και ψήστε για 35 λεπτά. Αφαιρέστε το κοτόπουλο, αλείψτε το με γρήγορες κινήσεις και τοποθετήστε το ξανά στο φούρνο, συνεχίζοντας το ψήσιμο μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή και το κοτόπουλο να ψηθεί (75°C), για περίπου 45 λεπτά.*
- Βγάλτε από το φούρνο και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά πριν το κόψετε.
- Κόψτε το κοτόπουλο και ρίξτε του από πάνω 2-3 κουταλιές από τους ζωμούς, πριν το σερβίρετε.
*Kitchen Note:
Αν η πέτσα αρχίσει να γίνεται πολύ σκούρη, καλύψτε με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο εσωτερικά.