Συστατικά
- 120 γρ. παστό χοιρινό ή μπέικον, κομμένο σε φέτες των 0,6 εκ.
- ½ κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 4 κούπες. νερό, ή μισό νερό και μισό ζωμό μυδιών
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κιλό χονδροκομμένα μύδια (βλ. Σημείωση κουζίνας)
- 4 κούπες πατάτες σε κύβους του 1 εκ.
- 2 δωδεκάδες μικρά μύδια στο κέλυφος τους, πλυμένα (βλ. Σημείωση κουζίνας.)
- Γάλα, ελαφρύ ή πλήρες, κρέμα γάλακτος ελαφριά ή πλήρης (ό,τι προτιμάτε)
- Λευκό ψωμί σε φέτες (προαιρετικά)
- Ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, για γαρνιτούρα
- Crackers στειδιών
Εκτέλεση
- Μαγειρέψτε το χοιρινό σε μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραγανιστεί. Αφαιρέστε το χοιρινό και πετάξτε ό,τι μείνει, διατηρώντας το λιωμένο λίπος στην κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει (αλλά όχι να πάρει χρώμα), για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Ρίξτε το νερό και μετά προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι. Βράστε. Προσθέστε τα μύδια, μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράστε αργά, χωρίς καπάκι, έως ότου τα μύδια μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα.
- Προσθέστε τις πατάτες, αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά, προσθέστε τα μύδια με το κέλυφος και καλύψτε το δοχείο. Προσθέστε το γάλα εάν το χρησιμοποιήσετε ακριβώς πριν το σερβίρετε, αλλά δώστε αρκετό χρόνο για να ζεσταθεί (μερικά λεπτά συνήθως φτάνουν).
- Εάν θέλετε, τοποθετήστε μια φέτα ψωμί στο κάτω μέρος κάθε μεγάλου ρηχού μπολ σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε με crackers στρειδιών.