Συστατικά
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 12 αυγά
- ½ κούπα πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, χωρισμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 2 μεσαίου μεγέθους ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες, χωρισμένες
- 170 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένο σε ροδέλες (αν δεν είναι διαθέσιμη φρέσκια μοτσαρέλα, θα λειτουργήσει και η τριμμένη)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 204 βαθμούς Κελσίου και ρυθμίστε το ράφι του φούρνου στη μεσαία θέση.
- Τοποθετήστε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι 26 εκ. σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά. Γείρετε το τηγάνι για να καλύψετε όλες τις πλευρές του με λάδι. Όσο ζεσταίνεται το τηγάνι, αφήστε στην άκρη τα μισά φύλλα βασιλικού και ψιλοκόψτε το υπόλοιπο μισό. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο βασιλικό μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Ρίξτε το μισό μείγμα αυγών στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει γίνεται. Τοποθετήστε προσεκτικά τη μισή κομμένη ντομάτα στα αυγά. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα αυγών και τοποθετήστε τις υπόλοιπες ντομάτες από πάνω (μπορεί να βυθιστούν ελαφρώς). Μαγειρέψτε για άλλα 4-5 λεπτά στις εστίες της κουζίνας σας και στη συνέχεια τοποθετήστε στον φούρνο.
- Ψήστε μέχρι να σταθεροποιηθεί η κορυφή και οι πλευρές να αρχίσουν να απομακρύνονται από το τηγάνι, για περίπου 8-10 λεπτά. Βγάλτε το τηγάνι από το φούρνο, τοποθετήστε προσεκτικά τις φέτες μοτσαρέλα από πάνω και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά καθώς λιώνει το τυρί. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να αφαιρέσετε την ομελέτα από το τηγάνι. Γαρνίρετε με τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρετε αμέσως.