Συστατικά
- 8 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε τετράγωνα, χωρίς τα κουκούτσια
- 1 κουτάλια της σούπας (+ ¼ κουταλάκι του γλυκού) αλάτι, χωριστά
- 6 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο
- ⅔ κούπας (+ 2 κουταλιές της σούπας) ζάχαρη καρύδας, χωριστά
- 1 έτοιμο φύλλο ζαχαροπλαστικής, ξεπαγωμένο
- ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα σκληρή κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
2. Σε ένα σουρωτήρι, τοποθετήστε τα κομμένα μήλα με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, ανακατέψτε και αφήστε τα για 30 λεπτά.
3. Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι 26,04 εκ., λιώστε το βούτυρο. Ανακατέψτε μέσα τα ⅔ κούπας ζάχαρη καρύδας μέχρι να πάρει μια λασπώδη υφή. Τοποθετήστε τα μήλα στο μαντεμένιο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, για 20 λεπτά. Καθώς τα μήλα μαγειρεύονται, προσθέστε κι άλλα αν υπάρχει χώρος στο τηγάνι. Μειώστε την θερμοκρασία και συνεχίστε να μαγειρεύετε έως ότου τα μήλα μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά.
4. Αλευρώστε ελαφρώς την επιφάνεια της κουζίνας σας, και ανοίξτε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών, στην συνέχεια κόψτε έναν κύκλο ελαφρώς μεγαλύτερο από το τηγάνι, τοποθετήστε τον πάνω από τα μήλα και κάντε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά του με ένα μαχαίρι για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μεταφέρετε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνετε για 40-50 λεπτά.
5. Ενώ η τάρτα ψήνεται, φτιάξτε την σαντιγί: Χτυπήστε στο μπολ του μίξερ, την κρέμα γάλακτος, τις υπολοιπώμενες 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας και το ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέχρι να σφίξουν.
6. Βγάλτε το τηγάνι από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια γυρίστε το πάνω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε ζεστό με σαντιγί .