Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κούπες ψιλοκομμένα κολοκυθάκια
- 1 κούπα κρεμμύδι σε κύβους
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- 1 ½ κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα (1 μεγάλη ή 2 μεσαίες ντομάτες)
- 1 1 κουταλάκι του γλυκού έως 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ανάλογα με την οξύτητα των ντοματών)
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κούπα ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 to 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη στραγγισμένη
- ¼ κούπα μισές μαύρες ελιές, κατά προτίμηση ωριμασμένες σε λάδι
- ¼ κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, μαϊντανό ή ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το λάδι, στη συνέχεια τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ντομάτες. Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
- Ξεσκεπάστε και μαγειρέψτε επιπλέον 10 έως 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου εξατμιστεί όλο το υγρό. Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
- Όταν είναι χλιαρό, ανακατεύετε την κάπαρη, τα ντοματίνια, τις ελιές και τα φρέσκα βότανα. Φυλάσσετε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.