Συστατικά
Τηγανίτες Καλαμποκιού
- 1 πακέτο (200 γρ.) μείγμα για καλαμποκόψωμο
- 1 αυγό
- ¼ κούπα γάλα
- 1 κούπα κατεψυγμένο καλαμπόκι, αποψυγμένο
- 1 ½ κούπα καπνιστό τυρί gouda, τριμμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Κρεμώδης Sauce Θαλασσινών
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 340 γρ. χτένια καθαρισμένα
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 454 γρ. γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καλά καθαρισμένες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 170 γρ. μανιτάρια λευκά (button), κομμένα σε φέτες
- 170 γρ. μπέικον (ή πανσέτα), κομμένο σε κύβους
- 1 καυτερή πιπεριά jalapeño, ψιλοκομμένη (μαζί με τους σπόρους)
- ½ κούπα πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- ½ κούπα κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- ½ κούπα κατεψυγμένο καλαμπόκι, αποψυγμένο
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- ¾ κούπα καπνιστό τυρί gouda, τριμμένο
- 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το έτοιμο μείγμα για ψωμί καλαμποκιού, το αυγό, το γάλα, το καλαμπόκι και το τυρί και σχηματίστε τη ζύμη. Ζεστάνετε ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο. Δουλεύοντας σε 2 παρτίδες των 3, φτιάξτε τηγανίτες των 15 εκ. περίπου (χρησιμοποιήστε μια σέσουλα παγωτού για να έχετε ένα σταθερό μέγεθος). Αφήστε να ψηθούν έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν οι πάτοι, για περίπου 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίστε για να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Οι τηγανίτες πρέπει να είναι αφράτες και να έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις γίνουν, τοποθετήστε τες σε ένα δίσκο, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τες σε φούρνο στους 93 βαθμούς Κελσίου για να διατηρηθούν ζεστές.
- Ζεστάνετε το τηγάνι σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο. Πασπαλίστε τα χτένια με ½ κουταλάκι αλάτι, ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη και πάπρικα. Κάντε ελαφρύ μασάζ στα χτένια, έτσι ώστε τα υλικά να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Τοποθετήστε κάθε χτένι στο καυτό τηγάνι, με προσοχή να μην το παραγεμίσετε και ψήστε για 1,5 λεπτό. Βγάλτε τα από το τηγάνι και αφήστε τα στην άκρη.
- Προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρετε τις γαρίδες μέχρι να γίνουν ροζ, για περίπου 2 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι και αφήστε στην άκρη.
- Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο στο τηγάνι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρωματά τους. Προσθέστε τα μανιτάρια και το μπέικον και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να βγει αρκετό λίπος από το μπέικον και τα μανιτάρια να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε την καυτερή πιπεριά jalapeño, την πράσινη πιπεριά και την κόκκινη πιπεριά στο τηγάνι και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 3 λεπτά ακόμη.
- Προσθέστε το καλαμπόκι, την κρέμα γάλακτος και την μουστάρδα Dijon στο τηγάνι και αφήστε τα να βράσουν, μέχρι να μειωθεί και να πήξει η sauce, για περίπου 3 λεπτά. Ανακατέψτε με τριμμένο gouda και χυμό λεμονιού.
- Σερβίρετε τις τηγανίτες καλαμποκιού με το τυρί gouda & την sauce θαλασσινών και γαρνίρετε με μαϊντανό.