Συστατικά
Dumplings
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
- 1 κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 κούπα ξινόγαλο (buttermilk) (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
- ¼ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Βάση
- 4 μεγάλα ψημένα κομμάτια κοτόπουλου, με τα κόκκαλα & την πέτσα (κατά προτίμηση ολόκληρα μπούτια)
- 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
- 3 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι για την γεύση
- 14 κούπες νερό
- Σπανάκι ή σέσκουλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε μια Εμαγιέ Μαντεμένια Κατσαρόλα 5.68Lt σε μέτρια θερμοκρασία, με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Αφαιρέστε από το μαγειρεμένο κοτόπουλο τα κόκκαλα και την πέτσα. Αφήστε στην άκρη.
- Προσθέστε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Σωτάρετε με μια πρέζα αλάτι για 5 περίπου λεπτά.
- Προσθέστε νερό, τα κόκκαλα από το κοτόπουλο, το φύλλο δάφνης και λίγο πιπέρι.
- Ta aφήνουμε να φτάσουν σε θερμοκρασία βρασμού και στη συνέχεια τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα.
- Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη ζύμη: ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και τον μαϊντανό. Προσθέστε το ξινόγαλα (buttermilk) και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Αφαιρέστε προσεκτικά όλα τα κόκκαλα από την κατσαρόλα και πετάξτε τα.
- Με την σούπα να σιγοβράζει, ρίξτε τις σφαιρικές μπάλες ζύμης σε μέγεθος κουταλιού της σούπας (θα πρέπει να έχετε 20 με 24 ζυμαρικά συνολικά). Σκεπάστε καλά και μαγειρέψτε για 20 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνετε το καπάκι!
- Ανακατέψτε το μαγειρεμένο κρέας κοτόπουλου, που έχετε κρατήσει από πριν (και το σπανάκι ή τα σέσκουλα, αν σας αρέσουν) και προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση. Σερβίρετε αμέσως.