ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 59€

CLOSE

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

close

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Return To Shop

×

Epistimi-cast-iron-seasoning

Τι είναι το seasoning στο χυτοσίδηρο;

Το Seasoning είναι ένα στρώμα απανθρακωμένου ελαίου που ψήνεται πάνω στο σκεύος σας από χυτοσίδηρο, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τα μαγειρικά σκεύη σας. Είναι αυτό που δίνει στο skillet σας ένα φυσικό, εύκολο στην απελευθέρωση φινίρισμα και κάνει το μαγείρεμα και τον καθαρισμό παιχνιδάκι. Όσο περισσότερο μαγειρεύετε στο χυτοσίδηρο, τόσο πιο παχύρρευστο γίνεται αυτό το στρώμα λαδιού, μετατρέποντας το τηγάνι σας σε κειμήλιο με πιο ομαλή και πιο σκούρα επιφάνεια μαγειρέματος.

Πολυμερισμός: Η επιστήμη του seasoning στο χυτοσίδηρο

Όταν τα λάδια ή τα λίπη θερμαίνονται σε χυτοσίδηρο σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, αλλάζουν από ένα ρευστό υγρό σε μια λεία, σκληρυμένη επιφάνεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται πολυμερισμός. Αυτή η αντίδραση δημιουργεί ένα στρώμα seasoning που συνδέεται μοριακά με το σίδερο. Χωρίς αυτό το στρώμα απανθρακωμένου ελαίου, τα σκεύη σιδήρου θα διαβρώσουν και θα σκουριάσουν λόγω του οξυγόνου και της υγρασίας στον αέρα.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, ο χυτοσίδηρος έχει οδοντωτή, ανώμαλη επιφάνεια. Αυτή η υφή παρέχει μεγαλύτερη επιφάνεια για το seasoning να κολλήσει και να προσκολληθεί στο σίδερο. Καθώς τα στρώματα συσσωρεύονται, τα έλαια και τα λίπη θα γεμίσουν την υφή, δημιουργώντας μια ομαλή, φυσικά αντικολλητική επιφάνεια μαγειρέματος που θα διαρκέσει για γενιές.

Ξεκινάμε αυτήν τη διαδικασία για εσάς, κάνοντας seasoning σε όλα τα σκεύη μας από χυτοσίδηρο απευθείας στα χυτήρια Lodge στο South Pittsburg, Tennessee. Στην πραγματικότητα, η Lodge ήταν η πρώτη μάρκα που έκανε στο χυτήριο τη διαδικασία του seasoning στα σκεύη της. Ψεκάζουμε ένα λεπτό στρώμα φυτικού ελαίου στην επιφάνεια και το ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία σε ένα μεγάλο φούρνο. Πριν από αυτήν την καινοτομία, τα γυμνά σκεύη από χυτοσίδηρο έπρεπε να κάνουν τη διαδικασία του seasoning στο σπίτι για να μπορέσετε να μαγειρέψετε με αυτό. Αλλά τώρα, το σκεύος από χυτοσίδηρο Lodge είναι έτοιμο για χρήση αμέσως.

 

 


Πώς να κάνετε seasoning στο χυτοσίδηρο καθώς μαγειρεύετε

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διατηρήσετε το seasoning των σκευών από χυτοσίδηρο. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος είναι να μαγειρεύετε τακτικά σε αυτό. Κάθε φορά που μαγειρεύετε με λάδι ή λίπος, προσθέτετε ένα άλλο στρώμα καρυκεύματος στο τηγάνι. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα στρώματα συσσωρεύονται για να σχηματίσουν μια ισχυρή, αντικολλητική επιφάνεια μαγειρέματος.

Αυτά τα αρχικά στρώματα καρυκευμάτων που προστίθενται καθώς μαγειρεύετε σε ένα νέο σκεύος από χυτοσίδηρο μπορεί να είναι ανομοιόμορφη. Είναι εντάξει. Πώς και τι μαγειρεύετε, τα καυτά σημεία στη κουζίνα σας και η ρύθμιση της θερμοκρασίας επηρεάζουν όλα πώς και πού το λάδι συνδέεται με το τηγάνι. Οι καλύτερες συμβουλές μας; Απλά συνεχίστε να μαγειρεύετε! Αυτά τα σπασμένα στρώματα θα αλληλοσυνδέονται σαν κομμάτια παζλ για να δημιουργήσουν μια επιφάνεια μαγειρέματος με καλό seasoning.

 

Πώς να κάνετε seasoning σε μια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο στο φούρνο

Πολλοί λάτρεις του χυτοσιδήρου αναφέρονται στη διαδικασία seasoning φούρνου που αναφέρεται παρακάτω όταν αναφέρουν τη φράση season. Αυτή η διαδικασία σάς βοηθά να προσθέσετε ένα καλό στρώμα seasoning σε όλο το σκεύος σας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση του βασικού στρώματος seasoning σε ένα πρόσφατα ανανεωμένο σκεύος από χυτοσίδηρο. Το seasoning των φούρνων μπορεί επίσης να ανακουφίσει και άλλα προβλήματα. εάν το τηγάνι σας γίνει θαμπό ή γκρι, εάν το φαγητό κολλήσει σε αυτό ή εάν το τηγάνι είναι κολλώδες, δοκιμάστε να κάνετε seasoning το τηγάνι στο φούρνο.

Βήμα 1ο

Πλύνετε το τηγάνι σας

Τρίψτε το τηγάνι με ζεστό, σαπουνόνερο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίγο σαπούνι, καθώς ετοιμάζετε να κάνετε seasoning στο τηγάνι σας στο φούρνο.

Βήμα 2ο

Στεγνώστε καλά

Στεγνώστε εντελώς το σκεύος από χυτοσίδηρο με χάρτινη πετσέτα ή πανί χωρίς χνούδι. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό.

Βήμα 3ο:

Απλώστε λάδι

Προσθέστε ένα πολύ λεπτό στρώμα λαδιού μαγειρέματος - όπως το σπρέι μας για seasoning- στην επιφάνεια του χυτοσιδήρου σας (μέσα και έξω) με ένα πανί ή χάρτινη πετσέτα χωρίς χνούδι. Μη το παρακάνετε με το λάδι - θέλετε απλώς ένα λεπτό στρώμα, όχι τόσο ώστε να στάζει ή να τρέχει όταν το γέρνετε. Τα λεπτά στρώματα είναι σημαντικά για το ψήσιμο του seasoning στο τηγάνι.

Βήμα 4ο:

Ψήνουμε για 1 ώρα

Τοποθετήστε το φούρνο ανάποδα. Τοποθετήστε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος ή αλουμινόχαρτο στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε στους 450-500 βαθμούς F για μία ώρα. Αφήστε να κρυώσει.

Βήμα 5ο:

Αφήστε να κρυώσει στο φούρνο

Απενεργοποιήστε τη φωτιά και αφήστε το χυτοσίδηρο να κρυώσει στο φούρνο. Αυτό επιτρέπει στο seasoning περαιτέρω προσκόλληση στο σίδερο.

 

FAQs

Συχνές ερωτήσεις για το Cast Iron Seasoning


Όχι, το κάνουμε αυτό για εσάς. Όταν κατασκευάζουμε χυτοσίδηρο στα χυτήρια μας στο South Pittsburg, Tennessee, ψεκάζουμε ένα λεπτό στρώμα φυτικού ελαίου στην επιφάνεια και το ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία σε ένα μεγάλο φούρνο. Αυτό παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα seasoning στο χυτοσίδηρο σας, δίνοντάς του ένα φινίρισμα με εύκολη απελευθέρωση που είναι 100% φυσικό. Το μόνο που έχετε να κάνετε αφού αγοράσετε το χυτοσίδηρο είναι να το ξεπλύνετε, να το στεγνώσετε στο χέρι και μετά να αρχίσετε να μαγειρεύετε!

Ο καλύτερος τρόπος για τη φροντίδα του χυτοσιδήρου σας; Χρησιμοποιησε το. Το να μαγειρεύετε τακτικά σε αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το σκεύος σας σε κορυφαία απόδοση. Εάν το τηγάνι σας γίνει θαμπό, γκρι ή σκουριασμένο, θα μπορούσε πιθανώς να ωφεληθεί από το seasoning.

Το seasoning είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά δεν είναι αλεξίσφαιρο. Μπορεί να αντέξει λίγο σαπούνι και νερό και ένα καλό τρίψιμο με μια βούρτσα, αλλά δεν συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε κάτι πολύ λειαντικό στο χυτοσίδηρο σας όπως σκληρά απορρυπαντικά.

Αυτό θα συμβεί εάν χρησιμοποιηθεί πολύ λάδι για το seasoning στο χυτοσίδηρο ή εάν δεν το θερμάνετε για αρκετή ώρα. Είναι εύκολο να το διορθώσετε! Απλά βάλτε το ξανά στο φούρνο για άλλη μία ώρα, ή έως ότου εξαφανιστεί η κολλητικότητα.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το σκεύος, τόσο πιο ομαλό γίνεται. Κάθε φορά που μαγειρεύετε με λάδι, το seasoning στο χυτοσίδηρο βελτιώνεται, κάνοντάς το χυτοσίδηρο πιο σκούρο και πιο λείο. Μετά από μερικά χρόνια τακτικής χρήσης, το φινίρισμα στο χυτοσίδηρο θα είναι πολύ ομαλό, παρόμοιο με το χυτοσίδηρο που μπορεί να βρείτε στην υπαίθρια αγορά.

Ένα squeeze λεμονιού, μερικές κουταλιές της σούπας ντομάτας, μια κουταλιά σάλτσα σόγιας - αυτά τα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες είναι εντάξει. Αλλά μεγάλες ποσότητες πολύ όξινων τροφών όπως ξίδι, σάλτσα ντομάτας και εσπεριδοειδή μπορούν να φθείρουν το seasoning όταν μαγειρεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα που είναι εξαιρετικά αλκαλικά, όπως τα φασόλια. Δεν συνιστούμε να μαγειρεύετε αυτά τα τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νέα σκεύη από χυτοσίδηρο, επειδή μπορούν να καταστρέψουν το λεπτό στρώμα seasoning στο τηγάνι. Συνιστούμε να αποφεύγετε όξινα τρόφιμα ή συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους έως ότου το seasoning καθιερωθεί.

Μερικά σκεύη μαγειρικής μπορεί να έχουν μικρές παραλλαγές στο φινίρισμα seasoning. Αυτές οι παραλλαγές δεν επηρεάζουν την απόδοση του μαγειρέματος και συνήθως εξαλείφονται κατά τη χρήση.

Μερικές φορές στρώματα seasoning μπορεί να ξεφλουδίσουν από το σκεύος σας από χυτοσίδηρο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα στρώματα seasoning δεν έχουν συνδεθεί πλήρως με το μέταλλο. Εάν το τηγάνι σας ξεφλουδίζει, μην πανικοβληθείτε. Απλώς τρίψτε το με νάιλον βούρτσα ή αλάτι, στη συνέχεια ξεπλύνετε, στεγνώστε το χέρι και τρίψτε με λάδι. Μπορείτε να δοκιμάσετε seasoning στο φούρνο για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό στρώμα seasoning.


Έχετε ακόμα ερωτήματα;

Κανένα πρόβλημα! Είμαστε εδώ για εσάς, μέσω τηλεφώνου ή email

Επικοινωνία

Κερδίστε ένα Lodge Cast Iron

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και μπείτε στην κλήρωση για μια μοναδική μαντεμένια κατσαρόλα με φινίρισμα πορσελάνης!

Select list(s) to subscribe to


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: KYSO AE, Οδός Πεντέλης 25, Μαρούσι, 15126, http://www.kyso.gr. You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Συμπληρώνοντας τη φόρμα αποδέχεστα τους όρους του διαγωνισμού καθώς και τηνπολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.