Καπνιστό Κοτόπουλο Μαριναρισμένο Σε Άλμη

Η υπομονή είναι αρετή, ειδικά όταν ετοιμάζετε ένα υπέροχο γεύμα στην ψησταριά. Η σαγηνευτική μυρωδιά του καπνού ξύλου διαπερνά το κρέας για ώρες αργής, έμμεσης θερμότητας, αναπτύσσοντας σύνθετες γεύσεις και υφές. Το κάπνισμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε μια συνταγή με σχετικά φτηνά υλικά σε ένα εξεζητημένο πιάτο, που αξίζει τον κόπο να περιμένετε.

Βαθμός δυσκολίας

Εύκολη

Προετοιμασία

4.5 ώρες

Εκτέλεση

3.5-4 ώρες

Μερίδες

4-6

Συστατικά

Κοτόπουλο

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1.800kg)

Άλμη (Brine)

  • 4 λίτρα νερό
  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα ζάχαρη

Μείγμα επάλειψης

  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε μαζί όλα τα συστατικά άλμης μέχρι να διαλυθούν σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μπολ.
  2. Προσθέστε το κοτόπουλο και αρκετό νερο ωστε να καλυφθεί ολόκληρο.
  3. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 4 ώρες.
  4. Ξεπλύνετε το κοτόπουλο και στεγνώστε το. Αφήστε να ξεπαγώσει αν χρειαστεί.
  5. Συνδυάστε τα συστατικά του μείγματος επάλειψης σε ένα μπολ (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο έτοιμο μείγμα).
  6. Τρίψτε ολόκληρο το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με άφθονο μείγμα επάλειψης.
  7. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι 30.48 εκ. και καπνίστε μεταξύ 110 και 120 βαθμών Κελσίου για 3,5-4 ώρες
  8. Το βγάζετε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Tip:
Δεν έχετε καπνιστήρι; Μπορείτε να μετατρέψετε οποιαδήποτε ψησταριά σε μηχάνημα αργού κάπνισματος! Το κλειδί είναι η έμμεση θερμότητα και η καύση τσιπς ξύλου. Απλά τοποθετήστε το φαγητό όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη φωτιά, προσθέστε ένα μαντεμένιο σκεύος γεμάτο με τσιπς ξύλου απευθείας στον καυστήρα ή στα κάρβουνα και κλείστε το καπάκι!

 

Πώς θα αξιολογούσατε αυτήν τη συνταγή;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ψήφοι, Βαθμολογία: 5.00 από 5)
Loading...