Ογκρατέν Πατάτες στο Τηγάνι

Αυτό το εύκολο, ευχάριστο πιάτο είναι ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό των διακοπών και θα γεμίσει την κουζίνα σας με το άρωμα δεντρολίβανου και σκόρδου!

Βαθμός δυσκολίας

Intermediate

Προετοιμασία

10-15 λεπτά

Εκτέλεση

30-45 λεπτά

Μερίδες

6-8

Μαγειρέψτε με

Classic Cast Iron Skillets

Συστατικά

• 5-7 μεσαίου μεγέθους πατάτες , κομμένες σε πάχος περίπου 4 εκ.
• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και επιπλέον για να καλύψετε το τηγάνι
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
• 1 κουταλιά αλεύρι
• 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
• 2 ½ φλιτζάνια γάλα
• 1 κουταλιά της σούπας dijon ή μουστάρδα ολικής αλέσεως
• ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
• 3 φλιτζάνια τυρί τσένταρ

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180βαθμούς.
2. Λαδώστε ή βοουτρώστε το τηγάνι 12 ιντσών και τακτοποιήστε τις πατάτες σε ένα λεπτό στρώμα στο κάτω μέρος. Αφήστε το μισό σκόρδο και το δεντρολίβανο. Με το υπόλοιπο μισό, πασπαλίζουμε μια χούφτα ψιλοκομμένο σκόρδο και δεντρολίβανο στο στρώμα της πατάτας και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε ένα άλλο στρώμα πατάτας στην κορυφή και επαναλάβετε με σκόρδο, δεντρολίβανο και αλάτι. Προσθέστε μια ακόμα στρώση πατάτας και επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο, έως ότου οι πατάτες φτάσουν περίπου ¾ ίντσας κάτω από το χείλος του τηγανιού.
3. Σε χαμηλή φωτιά σε μια μεσαία κατσαρόλα, σοτάρουμε το υπόλοιπο σκόρδο σε βούτυρο για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας για να αποφευχθεί το κάψιμο. Προσθέστε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, κρατώντας μόνο μια πρέζα για τη γαρνιτούρα και ανακατέψτε για ένα επιπλέον λεπτό. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς για 1-2 λεπτά, έως ότου το αλεύρι αρχίσει να μυρίζει ελαφρώς καρύδι. Προσθέστε το γάλα και την κρέμα και αυξήστε τη φωτιά στη μέση, ​​ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, έως ότου το υγρό να μειωθεί ελαφρώς. Προσθέστε μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το τυρί και αφαιρέστε από τη φωτιά.
4. Ρίξτε το μείγμα γάλακτος / κρέμας πάνω από τις πατάτες, γεμίζοντας το τηγάνι ακριβώς πάνω από τις πατάτες και ψήστε μέχρι να αρχίσει να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 30-45 λεπτά για ένα μίνι τηγάνι και έως 90 λεπτά για ένα τηγάνι 12 ιντσών. Χρησιμοποιώντας γάντια, αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο και πασπαλίστε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι τυριού από πάνω. Τοποθετήστε ξανά στο φούρνο για επιπλέον 5 λεπτά. Γαρνίρετε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.

Σημείωση για την κουζίνα: Χωράει ένα τηγάνι 12 ιντσών ή ένα τηγάνι 10,25 ιντσών, καθώς και δύο μίνι τηγάνια 6 ιντσών.

Πώς θα αξιολογούσατε αυτήν τη συνταγή;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...