Τορτίγιες καλαμποκιού

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα φτιάχναμε τορτίγες από φρέσκο masa κάθε φορά. Ευτυχώς, το αλεύρι masa harina είναι μια καλή εναλλακτική λύση και κάνει κάθε σπιτική τορτίγια πολύ καλύτερη από καθεμία που θα αγοράσετε από το σουπερμάρκετ.
Το masa (υγρό) και το αλεύρι masa harina (ξηρό) διαφέρει από το αλεύρι αραβοσίτου που χρησιμοποιείται στο ψωμί καλαμποκιού επειδή έχουν υποστεί μια διαδικασία αιώνων που ονομάζεται “νιξταμαλοποίηση”. Αυτό σημαίνει ότι όταν το καλαμπόκι μόλις συλλέγεται, στεγνώνει και μετά εμποτίζεται και μαγειρεύεται σε αλκαλικό διάλυμα. Αυτό βοηθά να μαλακώσει το καλαμπόκι ενώ το καθιστά πολύ πιο θρεπτικό.

Μπορείτε να κάνετε μια μικρή επένδυση σε ένα πιεστήριο τορτίλας, το οποίο θα παράγει ομοιόμορφες τορτίγιες ή να πιέσετε τη ζύμη τορτίλας ανάμεσα σε φύλλα πλαστικού περιτυλίγματος ή κεριού χαρτιού κάτω από ένα τηγάνι. Παραδοσιακά, ένα comal (ένα επίπεδο ταψάκι) χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα των σχηματισμένων τορτίγιων, αλλά ένα μαντεμένιο τηγάνι κάνει την ίδια δουλειά. 

Οι κατασκευαστές τορτίλας υπερηφανεύονται ότι γυρίζουν τις τορτίγιες μόνο μία φορά. Για να κάνουν μια φυσαλίδα αέρα, που είναι το σημάδι μιας σωστά κατασκευασμένης τορτίλας, “γαργαλούν” ή σπρώχνουν το κέντρο της, συχνά με το τέλος μιας στεγνής, καθαρής πετσέτας. Ανεξάρτητα από το εάν οι τορτίγιες σας φουσκώνουν στο ταψάκι, σίγουρα θα βελτιώσουν οποιοδήποτε γεύμα, ακόμη και ένα απλό μπολ με μαύρα φασόλια με λίγη σάλτσα. Μόλις κατεβάσετε αυτήν τη συνταγή, αρκεί να έχετε στο χέρι masa harina θα είστε σε θέση να φτιάξετε τορτίγιες ανά πάσα στιγμή.

Για να αποθηκεύσετε τις τορτίγιες ενώ φτιάχνετε κι άλλες, τυλίξτε τες σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. “Ιδρώνουν” ελαφρά και γίνονται ακόμη πιο μαλακές πριν τις σερβίρετε. Οι τορτίγιες μπορούν να φτιαχτούν λίγες ώρες νωρίτερα, αλλά τυλίξτε τες σε αλουμινόχαρτο αντί για μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να είναι έτοιμες για σερβίρισμα. Πριν τις σερβίρετε, μπορείτε να τις ζεστάνετε σε φούρνο (ή φρυγανιέρα) στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν.

Βαθμός δυσκολίας

Intermediate

Προετοιμασία

30-35 λεπτά

Εκτέλεση

30-40 λεπτά

Μερίδες

2-3

Μαγειρέψτε με

Classic Cast Iron Skillets

Συστατικά

• 1 ¼ φλιτζάνια αλεύρι masa harina
• 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
• ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
• ½ έως 1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι

Εκτέλεση

• Ανακατέψτε το masina harina, το νερό και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ και ζυμώστε σε μια ομαλή μπάλα. Καλύψτε το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά ώστε το masa να απορροφήσει πλήρως το νερό.
• Κόψτε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μπάλας γκολφ, περίπου 40 γραμμάρια το καθένα. (Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερα κομμάτια αν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερες τορτίγιες.) Ρολάρετε κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μια σωστή μπάλα. Εάν χρησιμοποιείτε πρέσα τορτίγιας, τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικού περιτυλίγματος στο κάτω μέρος της πρέσας, τοποθετήστε το σφαιρίδιο ζύμης πάνω του και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα άλλο κομμάτι πλαστικό περιτύλιγμα πάνω από τη ζύμη πριν το πιέσετε. Εναλλακτικά, επιλέξτε ένα πιάτο που έχει αρκετά ψηλή ράχη στην κάτω πλευρά του για να κάνει την τορτίγια το πάχος που σας αρέσει. Ή μπορείτε απλά να πατήσετε τις τορτίγιες με το κάτω μέρος ενός τηγανιού ή ακόμα και με ένα βιβλίο. Τοποθετήστε τις πιεσμένες τορτίγιες σε ένα πιάτο μέχρι να είστε έτοιμοι να τις μαγειρέψετε.
• Ζεστάνετε το λάδι σε μια μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά και μαγειρέψτε τις τορτίγες, μία ή δύο κάθε φορά, σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν σε μερικά σημεία και να μαγειρευτούν, 3 έως 4 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το πάχος τους.
• Για να αποθηκεύσετε μαγειρεμένες τορτίγιες, τυλίξτε τες με αλουμινόχαρτο και αφήστε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα και βάλτε τη στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

Πώς θα αξιολογούσατε αυτήν τη συνταγή;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...