Λουκάνικο Andouille με μήλα & πατάτες

Ο συνδυασμός λουκάνικου Andouille, καραμελωμένων μήλων και τραγανών πατατών συνδυάζεται υπέροχα σε αυτό το φθινοπωρινό πιάτο.

Βαθμός δυσκολίας

Beginner

Προετοιμασία

5 λεπτά

Εκτέλεση

40 λεπτά

Μερίδες

4

Μαγειρέψτε με

Classic Cast Iron Skillets

Συστατικά

• 1 ½ φλιτζάνια λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα και κομμένα στα μισά
• 2 πατάτες (κατά προτίμηση στο μέγεθος των μήλων), ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες 20 εκ.
• 5 κουταλιές της σούπας λάδι από μπέικον
• 2 κιλά λουκάνικο andouille, κομμένα στα μισά κατά μήκος και σε μισοφέγγαρα πάχους 12 εκ.
• 4 μήλα, ξεφλουδισμένα και χωρίς σπόρια, το καθένα τεμαχισμένο σε 4 δακτυλίους, τοποθετημένα σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε πάχος 6 εκ. και χωρισμένα σε δαχτυλίδια
• ¼ φλιτζάνι μπράντυ
• 2 φλιτζάνια φρέσκο ​​μη παστεριωμένο μηλίτη μήλου
• ¼ φλιτζάνι (½ stick) αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
• 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​φασκόμηλο
• Ζάχαρη
• Ξύδι κόκκινου κρασιού ή ξύδι μηλίτη

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε το φούρνο στη χαμηλότερη ρύθμιση.
2. Βράζουμε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. (Το νερό πρέπει να έχει γεύση όπως η θάλασσα και το δοχείο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα λαχανάκια των Βρυξελλών, όταν πέφτουν στο νερό, να μην σταματούν το βράσιμο.) Μαγειρέψτε τα λαχανάκια των Βρυξελλών σε παρτίδες μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι υπερβολικά, περίπου 4 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε το στην άκρη.
3. Ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεύονται, τοποθετήστε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα. Καλύψτε με κρύο νερό και προσθέστε αρκετό αλάτι για να φτιάξετε τη γεύση του νερού. Σιγοβράζετεμέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ψηθούν, 10-12 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε το στην άκρη.

4. Ενώ οι πατάτες μαγειρεύονται, θερμαίνετε σταδιακά ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Όταν είναι ζεστό, προσθέστε το λάδι από μπέικον και τοποθετήστε τα κομμάτια λουκάνικου στην επίπεδη πλευρά προς τα κάτω (μαγειρέψτε το λουκάνικο σε παρτίδες έτσι ώστε να μην γεμίζει το τηγάνι). Μην γυρίζετε το λουκάνικο έως ότου αρχίσει να καραμελώνει η μία πλευρά. Δώστε προσοχή σε όσα σας λένε τα αυτιά και η μύτη σας, καθώς και τα μάτια σας – με λίγη εξάσκηση, θα πρέπει να γνωρίζετε πότε πρέπει να γυρίσετε το λουκάνικο χωρίς να το κοιτάξετε. Το λουκάνικο είναι έτοιμο να στρίψει όταν ακούτε έναν τσιτσιριστό ήχο και έχει μια μυρωδιά καραμέλας. Αναποδογυρίστε και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα ταψί και διατηρήστε το ζεστό στο φούρνο ενώ τελειώνετε το μαγείρεμα του υπόλοιπου λουκάνικου.
5. Τοποθετήστε τις πατάτες στο τηγάνι που μαγειρέψατε το λουκάνικο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίζουν, 3-4 λεπτά ανά πλευρά, δουλεύοντας σε παρτίδες, ώστε να μην γεμίσει το τηγάνι. Συνεχίστε να βασίζεστε στις αισθήσεις της μυρωδιάς και του ήχου. Προσθέστε τις πατάτες που έχουν ροδίσει στο ταψί με το λουκάνικο.
6. Αυξήστε τη φωτιά κάτω από το τηγάνι, προσθέστε τα λαχανάκια των Βρυξελλών, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και μαγειρέψτε μέχρι να καραμελωθεί σε αυτήν την πλευρά, περίπου 2 λεπτά. Φροντίστε να μην παραγεμίσετε το τηγάνι. Μεταφέρετε τα ροδισμένα λαχανάκια Βρυξελλών στο ταψί.
7. Μειώστε τη φωτιά λίγο σε μεσαία, τοποθετήστε τους δακτυλίους μήλου στο τηγάνι και ροδίστε και στις δύο πλευρές, καρυκεύστε  με αλάτι και πιπέρι καθώς μαγειρεύονται. Μεταφέρετε τους δακτυλίους στο ταψί.
8. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέστε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε μέχρι να είναι ημιδιαφανή, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε το κονιάκ και αναφλέξτε προσεκτικά με ένα μακρύ σπίρτο (προσέξτε μαλλιά ή μακριά μανίκια). Αφήστε τις φλόγες να σβήσουν μόνες τους. Προσθέστε το μηλίτη και μειώστε το υγρό κατά το ήμισυ. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και στροβιλίστε στο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ρίξτε αλάτι. Ανακατέψτε το φασκόμηλο. Προσθέστε πάλι αλάτι και αρωματίστε με πιπέρι, ζάχαρη και ξύδι.
9. Χωρίστε τις πατάτες και τα μήλα ανάμεσα σε 4 πιάτα δείπνου, τοποθετώντας ένα δαχτυλίδι μήλου πάνω από ένα μέρος των πατατών και τοποθετώντας τα κομμάτια λουκάνικου πάνω από αυτό. Με ένα κουτάλι, βάλτε τα λαχανάκια Βρυξελλών γύρω από τα πιάτα, σαν να έπεσαν από τον ουρανό. Ρίξτε σάλτσα πάνω από κάθε συστατικό και σερβίρετε.

Πώς θα αξιολογούσατε αυτήν τη συνταγή;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...