Ανάποδη Τάρτα Μήλου (Tarte Tatin)

Το κλειδί για αυτήν τη γαλλική λιχουδιά είναι το μαγείρεμα των μήλων σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα καθώς και η πρόσθεση επιπλέον μήλων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.Όσο πιο πολλά είναι τα μήλα, τόσο πιο όμορφο και νόστιμο το Tatin. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει, ώστε να “δέσουν” οι χυμοί πριν από την ανατροπή και αν κάποιο μήλο κολλήσει στο ταψί, αφαιρέστε το με ένα πιρούνι και τοποθετήστε το πίσω στην τάρτα.

Βαθμός δυσκολίας

Μέτρια

Προετοιμασία

30 λεπτά

Εκτέλεση

75 λεπτά

Μερίδες

8-12

Συστατικά

  • 8 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε τετράγωνα, χωρίς τα κουκούτσια
  • 1 κουτάλια της σούπας (+ ¼ κουταλάκι του γλυκού) αλάτι, χωριστά
  • 6 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο
  • ⅔ κούπας (+ 2 κουταλιές της σούπας) ζάχαρη καρύδας, χωριστά
  • 1 έτοιμο φύλλο ζαχαροπλαστικής, ξεπαγωμένο
  • ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα σκληρή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.

2. Σε ένα σουρωτήρι, τοποθετήστε τα κομμένα μήλα με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, ανακατέψτε και αφήστε τα για 30 λεπτά.

3. Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι 26,04 εκ., λιώστε το βούτυρο. Ανακατέψτε μέσα τα ⅔ κούπας ζάχαρη καρύδας μέχρι να πάρει μια λασπώδη υφή. Τοποθετήστε τα μήλα στο μαντεμένιο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, για 20 λεπτά. Καθώς τα μήλα μαγειρεύονται, προσθέστε κι άλλα αν υπάρχει χώρος στο τηγάνι. Μειώστε την θερμοκρασία και συνεχίστε να μαγειρεύετε έως ότου τα μήλα μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά.

4. Αλευρώστε ελαφρώς την επιφάνεια της κουζίνας σας, και ανοίξτε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών, στην συνέχεια κόψτε έναν κύκλο ελαφρώς μεγαλύτερο από το τηγάνι, τοποθετήστε τον πάνω από τα μήλα και κάντε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά του με ένα μαχαίρι για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μεταφέρετε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνετε για 40-50 λεπτά.

5. Ενώ η τάρτα ψήνεται, φτιάξτε την σαντιγί: Χτυπήστε στο μπολ του μίξερ, την κρέμα γάλακτος, τις υπολοιπώμενες 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας και το ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέχρι να σφίξουν.

6. Βγάλτε το τηγάνι από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια γυρίστε το πάνω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε ζεστό με σαντιγί .

Πώς θα αξιολογούσατε αυτήν τη συνταγή;

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...